2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Σπύρου Δάβαρη & Ύδρας, Κορωπί 19400

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Ιστορία

Συνέντευξη από τον Χαρίλαο Τρικούπη

E-mail Εκτύπωση PDF
trikoupis

Στα πλαίσια του μαθήματος της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας της Γ΄ γυμνασίου οι μαθητές μας κλήθηκαν να πάρουν συνέντευξη από μια σπουδαία , πολιτική προσωπικότητα του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τον Χαρίλαο Τρικούπη γνωστό για τα έργα υποδομής του , όπως η διώρυγα της Κορίνθου , αλλά και για την πτώχευση του 1893.

Ανάμεσα στις συνεντεύξεις ξεχώρισε το κείμενο της μαθήτριας του Γ1 , Πολυξένης Κλεισούρα.

Καλή ανάγνωση….

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Κοντιζά Καλλιόπη , ΠΕ 02

 

Βυζαντινή Ιστορία-Β' Γυμνασίου 2016-17

E-mail Εκτύπωση PDF
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 Οκτώβριος 2016 18:39
 

Αθήνα: Η πρωτεύουσα της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση PDF
Στην παρακάτω σελίδα θα δείτε ένα διαδραστικό ebook για την εργασία:
 
Αθήνα: Πρωτεύουσα της Ελλάδας 
 
του μαθητή Κοντιζά Αντωνίου του Γ2 που εκπονήθηκε στα πλαίσια της Ιστορίας Γ' Γυμνασίου. Η εργασία αναφέρεται στο πώς έγινε η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας, για το σχεδιασμό της πόλης, την αρχιτεκτονική της και τα κτίρια. Παίζει σε υπολογιστή και σε τάμπλετ. Πατήστε πάνω στο ακόλουθο link για να τη δείτε:


Συγχαρητήρια στο μαθητή μας για την εξαιρετική δουλειά του.
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 28 Ιανουάριος 2016 09:03
 

Εργασία με θέμα τον βίο και την πολιτεία του Ιωάννη Καποδίστρια-Γ' Γυμνασίου 2014-15

E-mail Εκτύπωση PDF

 

kapodistrias

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου (τμήματα Γ1 και Γ2) εκπόνησαν εργασία με θέμα τον βίο και την πολιτεία  του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Η εργασία είχε την μορφή συνέντευξης που ως δημοσιογράφοι της εποχής εκείνης πήραν από τον κυβερνήτη.

Σκοπός της εργασίας ήταν η γνωριμία με το έργο και τη δράση του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, αλλά και η άσκηση της κριτικής και συνθετικής ικανότητας των μαθητών.

Μια από τις συνεντεύξεις αυτές παρουσιάζεται παρακάτω?..

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κοντιζά Καλλιόπη

Συνέντευξη από τον Ιωάννη Καποδίστρια

Βρισκόμαστε, εδώ, στην Ελλάδα την άνοιξη του 1827 στη Τροιζήνα μετά την εθνοσυνέλευση που έχει εκλεχθεί κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας. Είμαστε εδώ για να μας λύσει μερικές απορίες και να συζητήσουμε για τους τρόπους κυβέρνησης που έχει σκοπό να ακολουθήσει.

- Κύριε Καποδίστρια, γνωρίζουμε ότι ήσασταν υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, είχατε δηλαδή και κάποια θέση εξουσίας στο παρελθόν, θα θέλαμε, όμως, να ξέρουμε πως σας φάνηκε που εκλεχθήκατε κυβερνήτης ολόκληρου κράτους.

- Ήταν πολύ μεγάλη τιμή που επιλέχθηκα για αυτή τη θέση. Έχει βέβαια πολλές ευθύνες και γνωρίζω πολύ καλά ότι η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και δύσκολη.

- Μιλήστε μας λίγο για αυτό. Πώς είναι η Ελλάδα αυτήν την περίοδο;

- Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρετε ότι η χώρα είναι κατερειπωμένη και ο λαός εξαθλιωμένος. Ληστείες και πειρατεία μαστίζουν τις μεγάλες περιοχές. Ο αιγυπτιακός στρατός βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και ο τούρκικος στη Στερεά Ελλάδα.

- Πώς έχετε σκοπό να διοικήσετε; Υπάρχουν κάποιες μεταβολές που θεωρείτε αναγκαίες να συμβούν;

- Έχω σκοπό να αναστείλω την ισχύ του συντάγματος μέχρι νεοτέρας. Θα αναλάβω όλες τις εξουσίες στα χέρια μου μέχρι να αντιμετωπίσω τα επείγοντα προβλήματα της χώρας μας. Σκέφτομαι να ασχοληθώ ιδιαίτερα με τη συγκρότηση τακτικών ένοπλων δυνάμεων, καθώς πρέπει να "καθαρίσει" η Στερεά Ελλάδα από τον τούρκικο στρατό αλλά και να αντιμετωπιστούν προβλήματα εσωτερικής τάξης. Αυτές οι ένοπλες δυνάμεις θέλω να αποτελούνται από τους αγωνιστές. Τέλος θα ήθελα να ιδρύσω μια σχολή αξιωματικών με το όνομα  "Ο Λόχος των Ευελπίδων".

- Όσον αφορά την οικονομία τι σχέδια θα ακολουθήσετε;

- Θέλω να σχηματίσω κρατικό ταμείο με εισφορές Ελλήνων για το κράτος. Μετά σε συνεργασία με τον φίλο μου Γαλλοελβετό τραπεζίτη Εϋνάρδο θα προχωρήσω στην ίδρυση τράπεζας και στην κοπή νομίσματος με σήμα τον φοίνικα, πουλί που αναγεννάται από τις στάχτες του, σύμβολο της αναγέννησης. Παράλληλα θα ήθελα να εισάγω νέες καλλιέργειες και νέες καλλιεργητές μεθόδους, για να τονωθεί η αγροτική ανάπτυξη.

- Τι αλλαγές θα κάνετε στην εκπαίδευση;

- Η εκπαίδευση είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες μου. Έχω σκοπό να ιδρύσω στην Αίγινα ένα ορφανοτροφείο στο οποίο θα λειτουργήσουν τρία αλληλοδιδακτικά σχολεία, τετραετούς φοίτησης, τρία ελληνικά, τριετούς φοίτησης, αρκετά χειροτεχνεία που είναι επαγγελματικές σχολές καθώς και το Πρότυπον Σχολείον που θα σπουδάζουν όσοι προορίζονται για δασκάλοι των αλληλοδιδακτικών. Θα προβώ στην ίδρυση του Κεντρικού Σχολείου που θα φοιτούν όσοι προορίζονται για πανεπιστήμια του εξωτερικού και του Πρότυπου Αγροκηπίου που θα είναι αγροτική σχολή.

- Από ότι καταλάβαμε δεν θα ιδρύσετε πανεπιστήμιο, υπάρχει κάποιος λόγος για αυτή σας την απόφαση;

- Πιστεύω ότι τη δεδομένη στιγμή η εκπαίδευση θα πρέπει να παρέχει πρώτα από όλα βασικές γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση. Για αυτό δεν θα προχωρήσω προς το παρόν στην ίδρυση πανεπιστημίων.

- Ποιά νομίζετε οτι θα είναι η έκβαση της επανάστασης και ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι σας;

- Η επανάσταση βρίσκεται σε  εξέλιξη. Οι στόχοι μου και το βασικό μου μέλημα είναι η ανεξαρτητοποίηση του Ελληνικού κράτους και ο καθορισμός και η διεύρυνση των συνόρων μας. Θέλω να συγκοτήσω ένα ισχυρό και συυγκεντωτικό κράτος κατά τα Δυτικά πρότυπα.

- Θεωρείτε ότι θα βρείτε συμμάχους σ'αυτή σας την προσπάθεια;

- Σίγουρα θα βρω, πιστεύω ότι ο στόχος όλων μας είναι αυτό το καινούριο, ανεξάρτητο και συγκροτημένο κράτος.

- Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και για τις ειλικρινείς και ενδιαφέρουσες απαντήσεις σας.

 

Ιστορία Γ' Γυμνασίου 
Μαριάννα Βελλή

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Ιανουάριος 2016 09:59
 

Εργασία με θέμα τον βίο και την πολιτεία του Ιωάννη Καποδίστρια-Γ' Γυμνασίου 2015-16

E-mail Εκτύπωση PDF

 

kapodistrias

Στα πλαίσια του μαθήματος της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου εκπόνησαν εργασία με θέμα τον βίο και την πολιτεία  του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Η εργασία είχε την μορφή συνέντευξης που ως δημοσιογράφοι της εποχής εκείνης πήραν από τον κυβερνήτη.

Σκοπός της εργασίας ήταν η γνωριμία με το έργο και τη δράση του σπουδαίου αυτού ανθρώπου, αλλά και η άσκηση της κριτικής και συνθετικής ικανότητας των μαθητών.

Μια από τις συνεντεύξεις αυτές παρουσιάζεται παρακάτω?..

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κοντιζά Καλλιόπη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

                                                 1ος Μάρτυρας

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα, θα θέλαμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις όσον αφορά την δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη μας διότι ξέρουμε ότι ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας αφού ήσασταν γείτονας του.

Α.Μ.: Ευχαρίστως!!

Δημοσιογράφος: Για πείτε μας τι ακριβώς είδατε εκείνη την μέρα;

Α.Μ: Κατά τις 5:30 το πρωί είδα τον Κυβερνήτη να βγαίνει από το σπίτι του για να πάει να εκκλησιαστεί όπως κάθε Κυριακή στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα αφού του θύμιζε την Κέρκυρα. Εκείνη την ώρα έβγαινα και εγώ για να πάω προς την εκκλησία με την οικογένειά μου. Ο Καποδίστριας δεν ήταν μόνος του αλλά τον συνόδευε ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης. Απ' ό,τι θυμάμαι φορούσε μια βαθυγάλαζη ρεντικότα, άσπρο παντελόνι και βαθυγάλαζο καπέλο. Θυμάμαι μας χαιρέτησε χαρούμενος και ευδιάθετος. Στο δρόμο περπατούσαμε πίσω του και παρατηρήσαμε  όλα τα γεγονότα.

Δημοσιογράφος: Θα θέλατε να μας εξιστορήσετε αυτά τα γεγονότα;

Α.Μ.: Βέβαια! Μόλις φτάνουμε κοντά στην εκκλησία βλέπουμε τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη ντυμένοι με  τα καλά τους, φορώντας φουστανέλες, συνοδευόμενους από δυο φρουρούς τον Ι. Καραγιάννη και τον Α. Γεωργίου διότι ήταν υπό επιτήρηση, με τον οπλισμό τους, καινούριες μπιστόλες που είχαν αγοράσει πριν από λίγες μέρες από μαγαζί του Ναυπλίου το ξέρω αυτό από πληροφορίες μετά την δολοφονία. Εκείνοι τον χαιρετούν εγώ τους προσπερνώ και μπαίνω στην εκκλησία αφήνοντάς τους πίσω μου.

Δημοσιογράφος: Και τι έγινε  τότε;

Α.Μ.: Ακούμε πυροβολισμούς και βγαίνουμε όλοι έξω, πρώτη φορά η λειτουργία σταματά,μόλις βγαίνουμε βλέπουμε τον Κυβερνήτη μας με μια σφαίρα στο κεφάλι αιμόφυρτος στο δρόμο.Τότε τρέχει ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης και με το μαχαίρι του τον καρφώνει πολλές φορές. Το θέαμα είναι τρομερό όλοι το κοιτάμε άφωνοι. Αμέσως μετά αρχίζει να καταδιώκει τους δολοφόνους οι οποίοι εκλιπαρούν το έλεος των διωκτών τους. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης φονεύθηκε επί τόπου από τους προστρέξαντες, οι οποίοι κυριολεκτικώς τον λυντσάρισαν. Ο Γ. Μαυρομιχάλης στάθηκε περισσότερο τυχερός αφού καταδιωκόμενος και αυτός από το πλήθος κατέφυγε στην Γαλλική πρεσβεία.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε.

Dolofonia Kapodistria-2     
kapodistrias
 

                                                 2ος Μάρτυρας

Δημοσιογράφος: Γειά σας!! Εσείς που ήσασταν αυτή τη μέρα??

Α.Μ.:Εγώ ήμουν στο σπίτι μου και παρακολούθησα όλα τα γεγονότα από το παράθυρό μου που βλέπει τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Δημοσιογράφος: Πείτε μας τι είδατε;

Α.Μ.: Ακούγοντας του πυροβολισμούς βγήκα στο παράθυρο μου και είδα τον Καραγιάννη να πυροβολεί τον Καποδίστρια αλλά αστόχησε, τον πυροβολεί συγχρόνως και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, η  σφαίρα τον βρίσκει στο κεφάλι στο πίσω μέρος. Συγχρόνως ο Γ. Μαυρομιχάλης που στεκόταν στην εσωτερική πλευρά της πόρτας, όρ­μησε και τον χτύπησε με μαχαίρι στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς στη βουβωνική χώρα. Στη συνέχεια ο I. Καραγιάννης ένας από τους φρουρούς των Μαυρομιχαλαίων, ο οποίος στεκόταν εξωτερικά της εκκλησίας απέναντι στην είσοδο της εκκλησίας κοντά στην τούρκικη κρήνη, πυροβόλησε άστοχα κατά των φρουρών του Καποδίστρια, αλλά η σφαίρα αστόχησε και χτύπησε στη δεξιά πλευρά της πόρτας όπου σώζεται και σήμερα η λαβωματιά της πέτρας από το κτύπημα της σφαίρας.

 

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχά­λης μετά το φονικό ανέβηκε τρέχοντας τα σκαλοπάτια στο απέναντι σοκκάκι από την πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, την οδό Πλάτωνος, αλλά τον πυροβόλησε θανάσιμα ο μονόχειρας φρουρός του Καποδίστρια, Κοζώνης. Ο Κωνσταντίνος, θανάσιμα τραυματισμένος, ανέβηκε τη σκάλα, έστριψε αριστερά στο σοκάκι αναζητώντας καταφύγιο σε σπίτια της περιοχής ξεσηκώνοντας με τις φωνές τη γειτονιά, συνελήφθη όμως σε λίγο το οργισμένο πλήθος και στρατιώτες τον λιντσάρισαν, κτυπώντας τον με ξύλα και σπαθιά και τον έσερναν στα καλντερίμια τ?  Αναπλιού ως την πλατεία του Πλάτανου τότε ο οπλαρχηγός Φωτομάρας σηκώνει την πιστόλα του και από το παράθυρο του σπιτιού του πυροβολεί τον Μαυρομιχάλη και τον σκοτώνει. Η αγανάκτηση του κόσμου δεν εκτονώθηκε. Διαμέλισαν το πτώμα του και σε φρικτή κατάσταση το πέταξαν στην θάλασσα όπου επέπλεε για πολλές ημέρες. Κάποτε το έδεσαν σε μία πέτρα όπου και βυθίστηκε στα γαλανά νερά του Ναυπλίου. Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης ζήτησε προστασία στη Γαλλική Πρεσβεία. Κατόπιν επιμόνου απαιτήσεως του συγκεντρωμένου πλήθους, που απείλησε ότι θα κάψει την πρεσβεία ο αντιπρεσβευτής βαρόνος Ρουάν τον παρέδωσε στις αρχές.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ!

 

Ιστορία Γ' Γυμνασίου
Χριστίνα Μπαλάνου

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2016 09:46
 


Ulti Clocks content

Θετικές Επιστήμες

Σχολικά Προγράμματα

Εργασίες Μαθητών-Έντυπα

Βιωματικές Δράσεις

Συνδεδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους